Skip to Main Content »

Sök

Nyhetsbrev

You're currently on:

 

Skötselråd

Fatboy
Så här lätt tar du hand om din Fatboy produkt.
 
Liten läder lektion
Här kan du läsa om riktigt läder, alltså inte sånt som är tryckt och präglat för att sedan målas. Sådant som används i billiga, så kallade, "skinnsoffor". För ofta är det ögat, handen och priset som avgör vilket läder du väljer till din skinnmöbel, men hur och var den skall användas är oftast av större betydelse. Rätt läder till rätt möbel!
 
Ta hand om din soffa
Tänk på din viktigaste möbel som dina favoritjeans. Allt håller längre och ser fräschare ut om det tas hand om på rätt sätt.
 
Tvätta soffan
Kan man tvätta en soffa?
 
Skydda din möbel
Här får du råd om vad du skall tänka på när du köpt en ny möbel.
 
Tyger, kuddar & plymåer
Härliga tyger! Här får du tipsen om hur du underhåller tyget på dina möbler!

Trämöbler
Underhåll dina trämöbler på rätt sätt så ökar man möbelns livslängd.
 
Pappelina plastmattor
Även dessa härligt lättskötta mattor behöver lite omvårdnad emellanåt. Fördelen med dessa mattor är att det är så lätt.
 
Utemöbler
Är det någon fara om en Teakmöbel mörknar efter ett regn? Hur många gånger om året skall man behandla utemöblerna? 


 

 

Skötselråd för din Fatboy
 
• Det är endast produkterna Headmock (hängmattan), Bungel-Up (g:a Outdoor) och Avenue som är tillverkade för utomhusbruk. Dessa produkter tål därför vatten och fukt och kan lätt torkas rent eller spolas av. Vi rekommenderar såpa vid fläckar.
 
• Övriga Fatboy produkter kan torkas av eller spolas vid behov. Även här bör såpa användas. Det går att tömma innehållet på kudden om man vid svårare fläckar vill tvätta den i maskin. Detta är inget vi rekommenderar, men fullt möjligt. Då måste kulorna tömmas i en pappersäck, ej plast då det blir väldigt statiskt. Överdraget tvättas max i 30 grader, ej centrifugering eller tumling. Detta som sagt enbart vid svårare fall och inget vi rekommenderar/garanterar.
 
• Husdjursprodukterna har en innerpåse som gör det lätt att tvätta överdraget i maskin max 30 grader.
 
• En Fatboy är riktigt tålig och gjord av stark nylon tyg nästan som segelduk. Men om det mot förmodan skulle gå hål i din Fatboy är det bästa sättet att laga det på samma sätt som man lagar en cykel punktering. Kom ihåg, Fatboy är en sittkudde ingen studsmatta!
 
• För alla Fatboy produkter (inomhus) finns möjlighet att fylla på med kulor. En påfyllnad med 100 liter kostar endast ca. 400:-

 

Tillbaka


Skötselråd - Liten läder lektion


Framställning av läder
Läder är resultatet av (konserverade) s.k. garvade skinn och hudar. Skinn får man från små djur och hudar från stora djur. Till möbelläder används hudar från stora djur, t.ex. ko, oxe, buffel och är alltid en bi- eller restprodukt från köttproduktionen. Garveriets uppgift är att välja ut lämplig råvara för deras produktion och förädla råhuden till starkt och bra möbelläder. Skandinaviska råhudar har alltid ansetts högklassiga eftersom boskapen lever i ett omväxlande klimat och dessutom uppföds under kontrollerade former, vilket minimerar förekomsten av taggtrådsärr, buskagesår, hudsjukdomar mm. Av de bästa hudarna gör man de finaste lädren.
 
Garvning + bearbetning + färgning
Görs på olika sätt och efter olika metoder, och på så sätt framställs olika lädertyper. Vill du veta mer om läder besök gärna Elmo Leather på www.elmoleather.com. Leather Master kan mer om vård www.leathermaster.se.
 
Olika lädertypers egenskaper
Ögat, handen och priset avgör ofta vilket läder vi väljer till vår skinnsoffa, men hur och var vi använder den är av större betydelse. Till exempel i en miljö framför TV:n där ungdomar, barn och husdjur är vana att både äta och dricka, bör man vara medveten om att ett nubuck eller ljust anilinläder kan bli både fläckigt och fult. Semianilin eller täckfärgat klarar den utsatta miljön bättre, men då mister man en del av komforten jämfört med anilinläder eller nubuckläder.
 
Anilin - Vackrare med åren!
Skiss anelinskinnAnilinläder får efter genomfärgning bara ett lätt ytskydd. Lädret andas och erbjuder mycket hög komfort och mjuk känsel. Anilinlädret åldras vackert. En flitigt använd möbel i anilinläder får med åren sin alldeles egen patina. Den naturliga ytan är, som hos andra delikata material, känslig och behöver god omvårdnad.
Tillverkningen av anilinläder ställer mycket stora krav på fackkunskap vid garvning, färgning, sortering och hantering. Lika stor fackkunskap krävs sedan av möbeltillverkaren, som ska välja rätt läder till rätt möbelmodell och rätt del av huden till rätt del av möbeln.
 
Semianilin - Mjukt och följsamt!
Skiss semi-anelinskinnSemianilinläder har, förutom genomfärgning, fått en lätt nyansering med pigmentfärg. Lädret är mjukt och följsamt. Lätt att rengöra och åldern visar sig inte lika påtagligt som hos anilinläder.
Skinnet får bevarar en god komfort och sin naturliga känsla, samtidigt som det tål lite tuffare tag, både i offentlig och privat miljö.
 
Tekniskt läder - Läder för extrema miljöer!
Skiss anelinskinnTrots att tekniskt läder genomgår samma processer som anilin och semianilin, så är det inget man skall använda hemma tycker jag. För att klara de mycket hårda kraven inom bil- och flygindustrin, får det därefter ytterligare nyanseringar och behandlingar. Det har ett uniformt utseende och är styvare. Mycket lätt att sköta och rengöra. Höga tekniska värden.
Tekniskt läder saknar därför nästan helt den naturliga hudens struktur. Lädret är mycket oömt, slitstarkt och lätt att sköta och rengöra.

Tillbaka


Skötselråd - Ta hand om din soffa


Valet av tyg kan påverka känslan i din soffa till en början.
Strama och lite hårda tyger håller ihop plymåerna bättre än ett mjukare tyg. Det kan innebära att soffan känns lite fast innan du har suttit in den, eller att det finns mindre glipor mellan plymåerna. Men det här visar bara på tygets höga kvalitet och går bort efter ett par veckor. Vissa kvaliteter med mycket naturfiber kan även våga sig lite. Det beror på att tyget är levande och är bara att släta ut mellan varven. Avtagbara tyger kan behöva justeras emellanåt. Lossa i kardborrefästena och släta ut. Lätt som en plätt.
 
Puffa gärna upp fjäderkuddarna, byt plats på dem och vänd plymåerna med jämna mellanrum. Samtidigt förändras tyget på samma sätt över hela möbeln. Glöm inte att dammsuga soffan emellanåt. Soffan behåller då sin skönhet och komfort.
 

Tillbaka


Skötselråd - Tvätta soffan


Om du har en avtagbar klädsel så är den praktisk och lätt att hålla ren och fräsch. Följ bara skötselråden som finns i klädseln. Dra igen alla blixtlås och fyll endast tvättmaskinen till hälften. Efter vattentvätt är det viktigt att montera klädseln på möbeln medan tyget fortfarande är fuktigt. Då behåller klädseln sin passform, släthet och lyster.
Om t ex klädseln legat och torkat kan resultatet på en del tyger bli större fläckar och på andra tyg veck som kan vara svåra att släta ut. Bästa sättet att rätta till dessa problem är att tvätta om klädseln.
 
Om du har spikad klädsel så köper du möbelschampo. Följ instruktionerna på burken.

Tillbaka


Skötselråd - Skydda din möbel

Vi kan erbjuda fläckskyddsbehandling av alla tyger som sitter på möbler från Ihreborn och Källemo.
 
Vi rekommenderar det speciellt för våra möbler med spikad klädsel. Behandlingen varken syns, känns eller förändrar tygets egenskaper. Behandlingen ger utöver fläckskydd även bättre slitstyrka och ljusäkthet. På helt mörka, enfärgade och ”släta” tyger så kan man eventuellt uppfatta behandlingen som lite damm.
Utspilld vätska lägger sig som pärlor på ytan och kan enkelt torkas av. Medlet består av Tetrafloureten och Isopropylalkohol och lämnar inga fläckar efter sig.
Efter tvätt av klädseln återskapar man skyddet genom att stryka den påsatta klädseln med svag värme. Efter kemtvätt så måste ny behandling ske.
Fläckskyddsmedlet finns att köpa i välsorterade möbelaffärer och kan appliceras i efterhand.

Tillbaka


Skötselråd - Tyger, kuddar & plymåer

Är tyget lite solkigt?
Blöt microduk i varmt vatten (ev. några droppar diskmedel) och vrid ur hårt. Vik och rulla duken till en hård rulle. Dra rullen fram och tillbaka över de solkiga partierna.
Tag bort fläcken medan den är färsk!
Tag reda på vad som orsakat fläcken och gör alltid en blindtest så att du vet att textilen klarar de vätskor du använder. Gnid inte utan sug upp fuktighet med en torr trasa. Arbeta utifrån och in mot fläcken.
 
Låt inte lösningsmedel tränga in genom tyget, då det lätt kan få skumplast eller skumgummi att svälla. Om möjligt, placera ett sugande papper/textil på baksidan av fläckområdet och byt ofta. Fläckborttagning ska anpassas till tyg och fläcktyp.

Tillbaka


Skötselråd - Trämöbler


Till möbelvård kan man också räkna andra åtgärder som t ex att:
    •    Inte placera vanliga inomhusmöbler i starkt solljus eller mot värmeelement
    •    Inte lämna dem utomhus i fuktig nattluft,
    •    Använda underlägg till heta kärl,
    •    Inte ställa färgade ljus direkt på ytan,
    •    Genast torka upp vätskor man spiller,
    •    Då och då kontrollera att monteringsbeslag och skruvar är väl åtdragna,
    •    Förse stolsben med glidknoppar.
 
Oljebehandlat trä
Har en ytbehandling bestående av en torkande olja. I begränsad omfattning tål ytan värme, vatten, alkohol och andra vätskor.
Gör så här:
Underhåll ytan några gånger om året med en torkande olja t ex möbelolja eller dylikt. Gnid in olja i träfiberriktningen. Innan ytan torkar (inom 15 min) kan man slipa med fint slippapper och torka med torr trasa. Helt torr är inte ytan förrän efter ett par dagar.
Fläckar och ringar kan man få bort med diskmedelslösning, i svårare fall med lacknafta eller slippapper. Använd en ren mjuk torkduk som absorberar den gamla upplösta oljan. Innan ytan torkar slipa som ovan. Olja därefter det behandlade stället.
Torkdukar och dylikt som använts till lösningsmedel och möbeloljor kan självantända! De kan t ex dränkas in med vatten och slås in i aluminiumfolie och sedan i ett förslutande plastpåse, innan de kastas. Spola inte ner dem i toaletten!
Använd:
    •    Möbelolja och rengöringsduk
    •    Diskmedellösning (1 tsk handdiskmedel utan ammoniak + 1 l ljummet vatten)
    •    Slippapper (240 eller 320).
Klarlackerat trä
Är behandlad med en genomsynlig lack. Den kan vara utförd som boning (magert lackskikt) eller mera fyllig (porfylld). Den kan också vara blank eller matt. Alla lacker innehåller mer eller mindre plaster av olika slag.
Under lacken kan en svag pigmentering läggas s.k "bets" eller "lasyr". En sådan betsad yta med klarlack ovanpå behandlas som klarlackerat trä.
Gör så här:
Torka ytan med en rengöringsduk i träets fiberriktning, så att eventuella repor av dammkorn syns minst. Undvik vatten på cellulosalacker och på äldre och bonade lackytor. Det kan lätt sugas in i träet genom sprickor och krackelera (sprickor i lacken) lacken.
Använd istället ett möbelvårdsmedel utan silikon (gäller också matta ytor). Silikon kan tränga ner i träet och försvåra möjligheterna till omlackering, och slipmedel lagras i träets porer. Häll alltid möbelvårdsmedel på putsduken och inte direkt på möbeln.
Plastlackerade porfyllda ytor kan avtorkas med väl urvriden rengöringduk och diskmedellösning. Arbeta i träets fiberriktning och torka torrt.
Vad man inte kan göra själv:
Skador som repor, slagmärken och värmeskador kräver renovering av fackman. Lägg inte plastduk utan textilklädd baksida på klarlackerad träyta t ex en bordskiva. Ämnen i lackskiktet kan vandra till plasten eller tvärtom. Duken häftar fast och bordsytan skadas.
Använd:
• Möbelvårdsmedel utan slipmedel eller silikon.
• Diskmedelslösning (1 tsk handdiskmedel utan ammoniak + 1 l ljummet vatten)
• Rengöringsduk
 
Färglackerat trä
Lacker med färgpigment och målarfärger har en pigmentering som ger en täckande ogenomsynlig yta. Vita lacker kan vara speciellt känsliga för färgämnen i livsmedel, läskedrycker, rödvin och kaffe.
Gör så här:
Torka ytan med en dammduk. Fukttorka med en väl urvriden rengöringsduk och diskmedelslösning. Torka torrt.
Möbelvårdsmedel och rengöringmedel med ammoniak lämpar sig mindre bra för målade ytor. Aceton, thinner och T-sprit kan lösa upp målningen.
Använd:
    •    Dammduk
    •    Rengöringsduk
    •    Diskmedelslösning (1 tsk handdiskmedel utan ammoniak + 1 l ljummet vatten)

Tillbaka


Skötselråd - Pappelina plastmattor


Följ dessa råd och din matta kommer att få ett långt liv.
 
    •    Handtvätt eller
    •    Fintvätt 30°C, ej centrifugering
    •    Sträckes i vått tillstånd
    •    Dropptorka
    •    Skaka försiktigt; var aktsam med svetskanten
    •    Torktumla ej
    •    Piska ej
 
Om du skulle uppleva att matten blir vågig i smältkanterna så kan det lätt rättas till. Lägg ungsfolie över hela kanten och stryk den med ett strykjärn på låg värme. Detta kan hända om mattan tvättats för varmt och av misstag centrifugerats.
 
Om du tappar ett vass föremål som skär sönder plasttråden, så finns inte så mycket att göra. Den kommer bara med svårighet att "fransa upp" sig. Skulle detta ske så tar du en stoppnål eller dylikt och trycker in tråden i vävningen alternativt så trycker du ner plasttråden till baksidan på mattan och knyter den där.

Tillbaka


Skötselråd - Utemöbler


Teakmöbler
Äkta teak, Tectona grandis, är ett unikt träslag. Träet innehåller ämnen som ser till att rötan hålls på avstånd under många år. Faktum är att du inte behöver göra något åt din teakmöbel - utom att rengöra den då och då. Teak som får åldras utan oljebehandling blir med tiden vackert silvergrå! Berga Form rekommenderar dock att den grå teakytan behandlas med "Teak cleaner" då och då. Ytan blir ljusare grå och får dessutom jämnare färgton. Du kan också såpskura möbeln och skölja av ordentligt.
Var inte orolig om din vackra grå teakmöbel blir mörk när den blir våt, till exempel efter ett regn. Den grå ytan kommer tillbaka när solen tittar fram! Givetvis kan du också behålla teakens gyllene färg, men då ska du olja möbeln. Berga Form rekommenderar "Teak protector", som bör påföras en till två gånger per år. Se upp med oljor som kan mögla! Skeppshandeln har också både kunskap och bra oljor till teak.
 
Ekmöbler
Grythyttan behandlade tidigare sina möbler på fabriken med en penetrerande grundolja och en elastisk klarlack. Även om det är en mycket bra behandling bör du underhålla ekmöbeln. Grythyttan har en egen underhållssats. Men en klarlack för utomhusbruk av hög kvalitet går också bra.
 
Från och med 2005 behandlar Grythyttan sina ekmöbler med enbart olja. Står de ute så blir de efterhand grå. Behandla gärna med olja men det är svårt att göra det så ofta att de behåller sin gulbruna färg. Moderna oljor innehåller inga svamphämmande gifter vilket gör att vissa blir lite svartaktiga.
 
Furumöbler
Trädetaljerna är oftast behandlade med skyddande träolja. Den behandlingen måste du underhålla då och då. Tumregeln är att olja in in träet när ytan känns torr och inte stöter bort vatten längre (normalt 2-4 gånger om året). Några få svenska kvalitetstillverkare, som Guteform, använder sig av kärnfuru i sina produkter. Då blir underhållet minimalt.
 

Tillbaka